Werking

Werking hoge druk stoomketel

Vandaag de dag worden 2 soorten hoge druk stoomketels toegepast. Hieronder vindt u voor deze 2 typen hoge druk stoomketels een eenvoudige uitleg van de werking van deze stoomketels.


1] Waterpijpketel

Bij een waterpijpketel zit het water in buizen en daaromheen zitten hete gassen en vuur. Deze hoge druk waterpijpketels zijn hoge staande ketels en worden in Nederland toegepast bij de grote stroomcentrales voor het opwekken van elektriciteit. Bij andere bedrijven worden dergelijke waterpijpketels niet toegepast.


2] Vuurgang vlampijpketel of Schotse ketel

Bij een vuurgang vlampijpketel gaan de ketelgassen door een buizenstelsel waar zich water omheen bevindt. Aan de buitenkant ziet deze ketel eruit als een liggende cilinder waardoor bij velen de indruk ontstaat dat het gewoon een tank vol met water is met een brander die de boel opwarmt. Niets is minder waar echter. De gehele tank zit vol met buizen en compartimenten. Alle hoge druk stoomketels die in normale bedrijven toegepast worden zijn vuurgang vlampijpketels.


Werking vuurgang vlampijpketel

Aan de voorkant van de ketel bevindt zich de brander en de vuurhaard. Vanaf de vuurhaard lopen een flink aantal buizen naar de achterzijde van de ketel en rondom deze buizen bevindt zich het water. Deze eerste groep buizen die direct van de brander komt noemt men de vuurgang. De buizen van de vuurgang worden heet en verhitten zo het water aan de buitenkant van de buizen.


Meertreks hoge druk stoomketels

Alle vuurgang vlampijpketels zijn tegenwoordig 3 treks stoomketels. Indien de gassen aan de achterkant van de stoomketel naar de schoorsteen zouden worden afgevoerd was het een 1 treks ketel geweest. Echter een 1 treks ketel zal een heel slecht rendement hebben en wordt daarom niet toegepast. Daarom bevindt zich achter in de stoomketel een keerkast die de hete gassen via een buizenstelsel met daaromheen water weer naar de voorkant van de stoomketel brengt. Nu hebben we al een 2 treks ketel. Maar tegenwoordig worden echter 3 treks stoomketels toegepast die aan de voorzijde ook een keerkast hebben die de hete gassen met daaromheen water weer naar de achterkant van de ketel verplaatst. Dan pas worden de hete gassen via de rookkast naar de schoorsteen geleid. Gielissen levert uitsluitend deze hoog rendements 3 treks hoge druk stoomketels.


Hoger rendement hoge druk stoomketels

In de loop der jaren is het rendement van een hoge druk stoomketel enorm verbeterd. Door toepassing van 3 trekken en het steeds verder optimaliseren van de warmteafgifte en eventueel toe te passen economiser kan de moderne hoge druk stoomketel zeer hoge rendementen halen. De Viessmann Vitomax 300 HS haalt zelfs het welhaast ongelooflijke rendement van 97%. Een staaltje van hoogwaardige techniek!


Laat Gielissen u adviseren. Bel +31 (0)40 - 253 5115 of klik hier